2017. augusztus 23., szerda

Kedvencek, mielőtt egy könyves közösséghez csatlakoztam | Top 5 Wednesday #4

Sziasztok!

Ahogy láthatjátok is a címben, öt olyan könyvet és sorozatot gyűjtöttem össze, amik még a molyolás előtt elkaptak. Nehéz volt a választás, hisz kisgyerekkorom óta imádok olvasni.



1. Moliére: A fösvény
Kezdjük is egy kötelezővel. Az osztály egyik fele ezt, a másik a Tartuffe-öt olvasta, én ezt választottam és milyen jól tettem! Ez a kedvenc drámám és egyben a kedvenc kötelezőm is, egyik sem ért fel eddig ehhez. A szórakoztatás mellett remek tanulsága van, ami sajnos az én életemre is reflektál.

2. Alice Clayton: Faldöngető
Azért került ez bele, mert a cím miatt nagyon távol akartam tudni magamtól. Faldöngető? Ez most komoly? Mi ez, egy rossz pornó? Nem. Emiatt a könyv miatt alakult ki nálam, hogy megvétel előtt beleolvasok a könyvbe, ha ilyen érdekes a címe. Nem tudom, hányszor olvastam már el ezt a könyvet, de még mindig úgy hat rám, mintha először olvasnám.

3. Agatha Christie: Tíz kicsi néger
No, ez nem hivatalos kötelező, ezt csak mi választottuk meg. Ugyanis amikor 11 évesen újagyar tanárt kaptunk és új osztályt, a tanárnő úgy döntött, hogy mi döntsük el, mit szeretnénk év elején elolvasni. Ez volt az egyik könyv. A cselekmènye nagyon izgalmas volt, az írói stílus pedig vitt magával. Nem tudom, hogy korai volt-e, de nagy vonalakban még emlèkszem a cselekményre, ami egész ritka.

4. Maria Gripe: Agnes Cecilia
Ezt második osztályfőnökömtől kaptam példásságomért. Vagy háromszor olvastam el azóta, és még mindig kiráz tőle a hideg. Egy kevés paranormális tulajdonsággal rendelkezik (igen, így van, nekem ne mondja senki, hogy az a rész nem paranormális!), de csak pont annyi van benne, hogy felkeltse az érdeklődést. Ezt is nagyjából akkor olvastam, amikor 11 éves voltam.

5. Antoine de Saint-Exupéry: A kis herceg
És természetesen nem hagyhatom ki a legfontosabbat, A kis herceget. Ez az a történet, ami gyerekként megfog, de felnőtt fejjel jössz rá, hogy miről is szól valójában. Ez nem egy cuki gyerekmese egy rókáról, egy hercegről és a rózsájáról. Nem. Sok mindenről szól, nekem a legelső értelmezèsem, az az állattartás és az emberi kapcsolatok kialakítása. Minden kapcsolatunkért felelősek vagyunk, legyen az bármilyen. Egy kapcsolat nem alapulhat önzésen, azon, hogy csak saját magamra gondolok. Van, amikor bizony engednem kell és nem megsértődve hátrahagynom a rózsámat. Természetesen sok mást is jelent, de számomra ez volt a legelső tanulsága.

+1 Peter Freund: Laura sorozat
Hogy hagyhatnám ki ezt? Ez az a hat történet, amik közúl lehetetlen a választás. Miután a nagy hype miatt elegem lett a Harry Potter-ből, valamint a hosszabb olvasási szünetemből is megjöttem, ez vált a legelső kedvencemmé. Az olvasmánylistámat elnézve ez a sorozat volt a legnagyobb hatással rám, hisz a mai napig a fantasy-t tartom az elsődleges érdeklődési körömnek. Nagyon sokan hasonlítják a HP-hoz, valamilyen szinten okkal. Igyanolyan csodálatos és varázslatos világot alkotott meg az író. 


Mennyi más is tudnék idehozni! Meg Cabot, Karen Marie Moning, Philip Pullman, pár kötelező... mégis ezeket említeném meg, hisz ezek azok, amik anno meghatároztak engem, és a mai napig meghatároznak.

Többieké:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése