2016. november 16., szerda

Naomi Novik: Rengeteg

Sziasztok!

Már egy jó párszor írtam erről a könyvről, úgyhogy úgy láttam jónak, ha végre már írok róla.




Fülszöveg

Agnyeska szereti csendes faluját a völgyben, az erdőket és a csillogó folyót. Kis világának peremén túl azonban a gonosz varázslattól sötétlő Rengeteg burjánzik, melynek árnyéka a lány életére is rávetül.

Népét egy szigorú varázsló oltalmazza a Rengeteg hatalmától, a Sárkányként ismert mágus azonban szörnyű árat követel a segítségéért: tízévente egy hajadont. Ahogy közeleg a kiválasztás ideje, Agnyeska félelme egyre nő, mert tudja, hogy legjobb barátnőjére, a szépséges és bátor Kasjára fog esni a Sárkány választása, és senki sem mentheti meg a rá váró rettenetes sorstól.

Amikor azonban a Sárkány eljön, nem Kasja lesz az, akit elragad.


Véleményem

Ahogy ezt korábban is írtam a tag-ekben, ez a könyv határozottan benne van a top3 idei olvasmányokban és nem igazán hiszem, hogy le lesz taszítva a dobogóról. A negatvíumokról kicsit könnyebben tudok írni, úgyhogy inkább azzal kezdeném.

Nagyon hamar olvasható, szóval nem spoiler, Agnyeska képes a varázslásra, ám varázsereje eltér Sárkányétól, meg mindenki más erejétől is, kivéve Baba Jaga-étól. Nem tudom, hogy az írónő az okát az olvasó képzeletére bízza, vagy csak szimplán elfelejtette kifejteni, de elég lényeges szempontja ez a történetnek. Nekem sokkal jobban teljes lenne a történet, ha ez több helyet kap a történetben, hisz végig azon kattogott az agyam, hogy de hát miért ás az ő mágiája, mint a többieké, mi van benne, amitől más, mint a többiek, van-e bármi köze Baba Jaga-hoz? Esetleg a leszármazottja lenne? Vagy a teremtménye? Vagy a teremtményének a leszármazottja? Hisz már gyermekkora óta voltak olyan dolgai, amik bizonyították a másságát. 

A másik negatívum, az Kasja és Agnyeska kapcsolata. Olyan erős köztük a barátság, hogy már-már romantikusnak hat a kapcsolatuk. Agnyeska-nak igazából senki más nem számított, mint Kasja, ő volt a mindene és többet foglalkozott vele, mint a családjával, hiába őket hagyta el és nem láthatja őket viszont soha többet. 

A harmadik a legpiszkálódóbb, de akkor is. Több Agnyeska és sárkány romantikus jelenetet szerettem volna olvasni. Nagyon halványan volt jelen az egész történetben és értem az okát is, hisz így maradtak a karakterek hűek magukhoz. Én azért sajnáltam, hogy nem igazán voltak apró jelek, kéz fogás, hajigazgatás, arcsimogatás, vagy akármi. Ez csak a romantikus lelkemnek hiányzott, de karakteridegen lett volna tőlük. 

És a jó dolgok.

Agnyeska és Sárkány közös jeleneteik. Igen, rengeteg olyan történet van, ahol a semmilyen, láthatatlan, szürke kis egér hősnő és a bunkó, távolságtartó, misztikus, ám jószívű hős található meg. Viszont a Sárkány távolságtartása és ebből kifolyólag a bunkósága is indokolt. Sárkány - vagy Szarkan - rengeteg évet leélt, sok embert látott már meghalni, muszáj volt falat húznia maga köré, muszáj magától távol tartani a mélyebb érzelmeket, hisz könnyen beleőrülne, ha engedné magát szeretni. És ez a két tulajdonság - aki képtelen szeretetre, és aki mindenkit szeret - folyamatos összeütközése volt az egyik fő oka az állandó veszekedéseiknek a karaktereinknek. Fenomenális volt ezekről a jelenetekről olvasni, látni, hogy mikor ki melyik indokkal kerekedik a másik fölé vicces volt. És akkor még nem jöttek szóba a romantikus jelenetek és a romantikus gondolatok, de az már spoiler lenne, úgyhogy megtartom magamnak. Röviden: kenterbe veri az összes Nora Roberts könyvet. 

A legnagyobb pozitívum a Rengeteg volt. Féltem, hogy nem lesz kerek a Rengeteg története, de nem kellett volna. Jó történetet kapott és remek lezárást, nagyon megható volt olvasni róla. Akárhányszor került szóba az erdő, akárhányszor ment be valaki, vagy jött ki... valami, gyorsabban kezdett el verni a szívem és lélegzetvisszafojtva folytattam és nem örültem, ha megzavartak. 

Habár a romantikus énem hiányolt még romantikus részeket, ám ha száműzöm a drágaságot, rá kell jönnöm, hogy rontott volna rajta. Ez egy fantasy regény, az egyik legjobb kivitelben, amit eddig olvastam a YA műfajban. Valamivel több fantasy már más irányba terelte volna az eseményeket, ami nem biztos, hogy jót tett volna a történetnek. 

Szereplők

Agnyeska : Egy falusi lány, aki a szokásos tulajdonságokkal bír. Ügyetlen, semmi különleges nincs benne, semmihez sem ért, ám a kiválasztás során kiderül, hogy még is csak rendelkezik némi különlegességgel, ami mellett a Sárkány nem mehet el. Attól függetlenül, hogy ennyire sablon karakter, nagyon szerettem, hisz nem az egyik pillanatról a másikra derült ki kiválósága, valamint nem mindenre képes, rendelkezik határokkal. Legjobb - és szerintem egyetlen - barátja Kasja, ő érte és a családjáért bármit megtenne, ahogyan a falusiakért is. 

Kasja : A legszebb lány. A legügyesebb lány. A legtökéletesebb lány. Sárkány mégsem őt választotta, ami a későbbiekben sem lett elfelejtve és nagyon fontos szerepet is kap. Talán Kasja a történetben az, aki rendelkezik hasonló történetek főhőseinek a tulajdonságaival. Lelkileg nagyon erős, soha nem ad fel semmit, nem retten vissza az előtte álló dolgoktól, úrhölgyként viselkedik és mindenki szereti őt. A háttérben mégis van valami keserűség, ami elrontja a tökéletességét és valamilyen szinten mégis megerősíti azt. 

Sárkány : Avagy Szarkan. Bunkó, tapló, taj-paraszt, szemét állat, aki elfelejtette, hogyan is kell érezni. Mégsem lehet ezért őt utálni a végére, hisz megismerjük az okokat, amiért ilyenné vált. Mondjuk a szépség iránti rajongása már a kezdetektől fogva megvolt. A legerősebb varázslók egyike, és ő az, aki védi az embereket a Rengetegtől. 

Összegzés

Imádom ezt a könyvet. Tökéletlensége ellenére is, számomra ez egy tökéletes könyv. Igen, vannak bizonyos momentumok, amik lehetnének kicsit kidolgozottabbak, romantikus lelkem több Sárkány és Agnyeska romantikus jelenetért sopánkodik, de mindettől függetlenül imádtam minden egyes sorát. A karakterek kidolgozottsága jóleső volt. Hiába voltak sablon karaktere, kaptak olyan értelmes tulajdonságot, ami kiemelte a klisék sorából. A fantasy része tetszett talán a legjobban, nagyon igényes volt, a gonosz kiléte pedig... Szeretem a meglepetéseket. 
Ez az a könyv, amit szeretnék viszontlátni a mozivásznon. Tudom, hogy nagyon sok YA film jelenig meg mostanság és sokan még az alapötletet is siralmasnak találják, de kéne adni a Rengetegnek egy lehetőséget. Lehet, hogy még élvezni is lehetne. 
Történet : 5/5 - Ezen nincs mit ragozni és az egész bejegyzésben ezt hajtogattam. Tessék elolvasni. 
Szereplők : 5/5 - Nem tudom, mindenkit szerettem. Még azt is, aki sík hülye volt. Érdekes volt szinte mindenki. Nem. Mindenki.
Borító : 10/5 - Igen, kár, hogy a GABO kiadó nem hagyta meg az eredeti borítót, és igen, milyen jó, hogy nem hagyta meg az eredeti borítót. Mindkettő gyönyörű szép, mindkettő másért illik a történethez. Nagyon örülök, hogy ez kemény borítós, így a tökéletes. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése