2016. április 14., csütörtök

Hamupipőke Book Tag



Sziasztok!

Sok hasonló, 2000 előtt felnevelkedett kislányhoz hasonlóan én is éltem-haltam a Disney mesékért. Mármint, ami a hercegnősöket illeti. Csipkerózsika volt az egyik kedvencem, pláne a végén abban a kék ruhában. Olyan szívfájdítóan gyönyörű volt benne, hogy akkoriban megálmodtam, én így fogok kinézni hát igen, azóta eltelt nagyjából 20 év és a legtöbb nőies dolog nem jön be, a rózsaszínnel kezdve. A másik nagy kedvencem a Hamupipőke volt, már nem is tudom, miért. Talán a Tündérkeresztanya és a töke végett. Nem tudom, de a mai napig bármikor előveszem és szívesen nézem meg. Valószínűleg ennek tudható be az az incidens, hogy Klodette blogján kóvályogva ráleltem egy book tag-re, amely a Hamupipőke Book Tag nevet viseli. Ennél jött el az, hogy nem érdekelt, milyenek a kérdések, tudtam, hogy ezt nekem meg kell csinálnom. Muszáj. Létszükséglet.





Gonosz mostohatestvérek - egy könyv olyan szereplőkkel, akiket egyszerűen utálsz
:D Pokoli szerkezetek - Az angyal - A herceg - A hercegnő: Tessa gray. ^^ Oké, senki nem lepődött meg.
E. Lockharts: A hazudósok: a szülők. Nem szeretem, amikor valaki magasról tojik a gyereke fejére, és csak magára gondol.
De hasonló helyzetben van a fő-diocel Brian McClellan trilógiájából, a Lőpormágus trilógiából. Attól eltekintve, hogy nem vallom magam sem hívőnek, sem vallásosnak, és a világból ki lehet vele kergetni, nincs bajom azokkal az emberekkel, akik hisznek. Szóval az iránta érzett haragomat nem ez szolgálta, hanem az, hogy megszólalt. Egyszerűen utálom azt az embert, pusztán azért, mert kinyitotta a száját.

Herceg - egy könyv egy úriemberrel
Hirtelen Jem Cairstairs jutott eszembe a Pokoli szerkezetekből, ami amúgy tényleg igaz is. Mondjuk, az se hátrány, hogy viktoriánus korban játszódik a története, amit a nők szeretnek romantizálni. Hm, romantizálni.
Ralston márki, a Csábítás kilenc szabálya szívtiprója. Szerintem nincs azzal baj, ha valaki beleszeret egy könyves karakterbe. Oké, Ralston márkit miért tartom úriembernek, hiszen elég nagy szoknyapecér? Tudtommal mindegyik kalandja benne volt a játékban. Senkinek nem ígért többet, mint amennyit nyújtani kívánt. Meg amikor viselkednie kellett, jobban az átlagosnál, akkor tényleg odatette magát és csak a feladatára figyelt. Kivéve ha ott volt Callie is, de ez most lényegtelen. :D
Meg azért szerintem Étienne St-Claire-t is ide lehetne írni az Anna és a francia csókból. Kis 21. századi fiatal úrfiú.

Hamupipőke - egy szereplő, aki bájos, kedves és dacos
Callie a Csábítás kilenc szabályából. Egyértelműen. A kornak megfelelő illemmel rendelkezik, de amikor segítség kell, ott van. Ám ha az egyenjogúságot nézzük, akkor az árral szemben megy, és senkivel nem foglalkozik. Nő létére férfi dolgokat akar csinálni, kerüljön bármibe.

Tündér - egy szereplő, akire mindig vigyáz valaki
Anita Blake - Edward. Érdekes, ámde igaz barátság az a fajta, ami az ő kapcsolatukat jellemzi. A vámpírok levadászása és a vámpírok félelme feléjük az a kapocs, ami összekötötte őket. Az évek, és néhány közös munka volt az, ami valamiféle barátságot okozott közöttük. Nem mondanám, hogy Edward mindig vigyáz Anita-ra, de nagyon sokszor védik egymás hátát, sőt, volt egy komplett könyv, ahol Edward azért vállalta el Anita megölését, hogy megmentse. Nem hiába Edward a kedvenc karakterem a férfiak közül az egész sorozatból. :D
Katniss Everdeen - Peeta Mellark. Kölcsönös védelmet nyújtanak egymásnak. Katniss fizikailag védi Peeta-t, míg a pita lelkileg támogatja a lányt, ami, szerintem, fontosabb. A fizikai sérelmekből hamar ki lehet gyógyulni, na de a lelkiekből? Inkább lemondanék róla.
Ka-poel - Kétlövetű Tániel. Tániel egyszer megmentette Ka-poel életét, amit a fiatal lány azóta is viszonoz neki. Mindig ott van neki, ahogy csak tudja, védi a fiút. És az a vég. Nagyon nyomasztó vége lett az első résznek.

Segítő állatok - egy könyv, ami mindig boldoggá tesz
Huh, lehet, hogy van egy pár.
Időtlen szerelem trilógia.
A csábítás kilenc szabálya.
Tündérkrónikák.
Árnyvadászok.
Anna és a francia csók.
Szívzűrterápia strébereknek.
Faldöngető.
A fösvény.
Napos oldal.
Legyen elég ennyi. :D

Hamu - egy könyv, ami egyáltalán nem érdekel
Vámpírakadémia. Ez van. Hmmm. Biztos van még valami. Ah, igen.
Azok az Agatha Christie könyvek, amelyekben Miss Marple szerepel. Nem szeretem a nénit. De a TV sorozatot a kis aranyoska nénivel meg imádom. Olyan kis cuki benne. :D

Tök - egy szereplő, aki jelentősen megváltozik
MacKayla Lane. Most, hogy újraolvastam a sorozatot, nekem is eszembe jutott, hogy kezdetben mennyire irritáló tudott lenni, a végére meg egy belevaló tökös, fekete hajú vagány barbie baba lett.
Avery Shaw. Egy szende kislányka, akinek a kezét elengedte a legjobb barátja, ezért nem tud élni, ám a végére hozzászokik az emberekhez és meg is kedveli őket. Dióhéjban. :D

Lehetetlen - egy könyv olyan befejezéssel, amit nem láttál előre
Vérrel írt ígéretek. Ez pont nem jutott eszembe.
Az Éhezők viadala trilógia. Kedves írónő! Nagy rajongója vagyok, köszönhetően a végének. Végre egy bátor YA írónő, aki ilyet is bevállal. Nem beszélve a következőről.
A beavatott trilógia. Habár nem fejeztem még be (el se kezdtem a Hűségest), sikerült lespoilereznem magam. Sokan nem tudják, hogy mit jelent a spoiler kifejezés, így ezúton is köszönöm azon kedves egyénnek, akinél sikerült ezt megalkotnom. ^^ (oké, tudom én is szoktam, de azért törekszem arra, hogy ne a csavart lőjem le.)
Pokoli szerkezetek - A hercegnő. Szerintem, ennek a könyvnek csalódtam egyedül a végében. ERRE nem számítottam.
Cleadur - Dobszó a ködben. Ennek a könyvnek a vége csak egy kis meglepetése mindannak, amit igazából nyújt.

Csak lélegezz - egy könyv, ami arra buzdít, hogy legyél bátor
Bátor az ember több szempontból lehet.
A Nyugalom tengerében az a bátorság, hogy elengedd a múltad, és a jelennek élj, és gondolj a jövőre.
A Végzet Ereklyéiben Izzy karaktere megmutatja, hogyan legyél bátor kimutatni az érzéseid.
Az Outlander szerint, történjék bármi, ne hagyd el magad, ügyes vagy, bátor és könnyen fel tudod találni magad, bármi legyen is a helyzet.
A Legenda (Marie Lu-tól) és az Éjsötét árnyék arra sarkall, hogy merd vállalni azért a hibát, amit elkövettél.
Többfajta bátorság létezik, egy emberi életben rengeteg mindenhez is kell össze kell szednünk magunkat. De egy valami biztos. Ha tömérdek mennyiségű sebhely tarkítja testünket, ha már többszörösen is az életünkre törtek, Sigmund mindig ott lesz, hogy buzdítson minket, ahogy teszi ezt Anita Blake-kel is, az Anita Blake, a vámpírvadász sorozat összes kötetében.

Boldogan éltek, amíg meg nem haltak - egy könyv tökéletes befejezéssel
Mekkora szadista állat tudok lennie néha.
Az Éhezők Viadala trilógia. Nagyon bátor befejezés az írónő részéről, és nagyon valós is. És Katniss még így is jól jött ki.
Az Iced. Mármint a Megnyílik az ég. Asszem. *les* Yepp, az. És megszakad, és a következőben visszatérünk Mac-ékhez és ha jól tudom, évekkel később, de MI VOLT EZ A VÉG??? Mi történt utána? Muszáj megtudnom. ><
A Nyugalom tengere. Azt a könyvet már csak az üzenetéért is nagyon szeretem.
Heti csaj. Nem a sorozat. Csak az első rész. Nem is kellett volna oda több. És nem azért, mert nem gondolnám azt, hogy megérdemlik ezek ketten a boldogságot, hanem mert az élet nem fenékig tejfel. Az ember egyszer fent, egyszer lent, és tőle függ, hogy hogy jön ki belőle. És ezért mondom, függővégnek kellett volna meghagyni, hogy az olvasó maga fejezze be a történetüket. Nem olvastam a többit, még csak a fülszövegeket sem, de most meg mondom, mi lesz a vége: nagy nehézségek árán, de egymásra találnak, majd rögvest jön a szerelmi kapcsolat, legyőznek együtt mindent, a srác máris jól érzi magát, majd eljegyzik egymást és összeházasodnak. Talán még gyereket is vállalnak még a könyvekben.
Eleanor és Park. Haaaa. Csoda. Komolyan, ez a könyv a műfajában egy igazi csoda. A tartalma végett és a vége miatt is. Irodalom tanár lennék, kötelezővé tenném.
A ragyogás Stephen King-től. Mondtam én, hogy rendelkezek szadista hajlamokkal. Azért azt be kell vallani, hogy a könyv vége elkerülhetetlen volt. Hát persze, hogy ne akartad, hogy ez történjen, de ha hitelesek akartunk maradni, akkor csak ez az egy kimenetelt lehetett hozni, ha happy end-et akar az ember. Soha többet nem olvasom el. Ennél a könyvnél jöttem rá, hogy akárhogy üvöltözhetsz meg visíthatsz, hogy NEEEE!!!! KÉRLEK NEEEE!!!! NE TEDD!!! NEHEHEEEHEE!!!!, nem segít. Egy életre megtanultam.

4 megjegyzés:

  1. Szia Noémi! :)

    Jaj nagyon jók lettek a válaszaid.
    Még mindig meglepődök, amikor azt olvasom, hogy mennyire utálod A Pokoli szerkezeteket, vagyis Tessát nah. :)

    Most olvasom a Smaragdzöldet. IMÁDOM. :)
    Xemerius olyan édes és Gideon? Jaj nagyon jó. Köszi, hogy ajánlottad. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! :)

      Én azon szoktam meglepődni, amikor az emberek ezt tartják igaz szerelmet, és egy követendő példát Tessa-ban. :D Oké, azt aláírom, hogy nem egy gyáva alkat, de az érzelmi élete kezelésében... inkább keressenek mást helyette példaképnek. :D

      Hol tartasz a Smaragdzöldben? Xemerius a legjobb karakter. Először engem is idegesített, aztán amikor elkezdett E/3-ban beszélni, nem bírtam ki röhögés nélkül. Nekem kell egy Xemerius. :3 Örülök, hogy ennyire tetszik. :)

      Törlés
    2. Szia! :)

      A Tessa féle szerelmi döntések valóban megkérdőjelezhetők. :) Szóval van igazság abban amit mindig hangoztatsz.

      A Smaragdzöldben ott tartok, hogy nemrég találták meg a kronográfot. Még az elején vagyok, de persze nagyon tetszik.
      Xemerius a legjobb! Nekem minimum új Dobby született. :)

      Most fogom feltenni a blogra a második részről az értékelésemet és az elsőről meg már hétfőn feltettem. :)

      Törlés
    3. Szia! :)

      Na, hogy mennyire fáradt vagyok, onnan látszik, hogy majdnem töröltem a kommentedet. Hmm, vissza kell szoknom a délig alváshoz.

      Nem szeretem állandóan hangoztatni, és ezért tényleg elnézést, és tudom, hogy sokan szeretik, de én pont az az ember vagyok, aki (párkapcsolati dolgokon kívül) mindent őszintén kimond. Illetve, ha valaki egyszer belemászik a fejemben, azt sajnos már nem tudom kiirtani onnan és mindig előjön. :( Próbálom elnyomni, inkább kevesebb sikerrel.

      Azóta láttam, hogy róla is megírtad az értékelést. Sajnos kissé el voltam havazva a héten (ezt a bejegyzést konkrétan meló közben töltöttem fel, mert elegem lett abból, hogy hazaérek, a gépet meg be sem kapcsolom és már egy ideje nincs friss), de a Rubinvöröst egyszer megnyitottam és mindig feljön, ha elindítom a Chrome-ot. :D Úgyhogy most már azt is elolvasom végre, mert nagyon érdekel a véleményed a trilógiáról. :)

      Törlés